Hygienihaalareiden käyttö on harvinaista vanhustenhoidossa ja siihen tarvitaan lupa asiakkaalta tai omaiselta ja lääkäriltä ja sen tarpeellisuutta arvoidaan säännöllisesti

Mielipiteeni julkaistu Hs:ssa 21.10.16

Kotimaansivuilla kirjoitettiin (HS 20.10.16) raflaavasti, että vanhuksia suljetaan haalareihin. Kustaankartanon johtaja Leena Pohjola totesi ­jutussa, että heidän palvelu­keskuksessaan haalaria käytetään vain poikkeuksellisesti tilanteissa, joissa ihminen muuten vau­rioittaa itseään.

Yleensä ottaen haalaria käytetään myös lähinnä vain, jos asukas jatkuvasti tuhrii ulosteella tai virtsalla ja hänellä kasvaa eritteissä jokin sairaalabakteeri.

Kokemukseni mukaan haalarin käytöstä sovitaan hoitoneuvottelussa. Jos asukas osaa vastata, lupa kysytään häneltä ­itseltään, tai lupa kysytään hänen omaiseltaan samoin kuin hoitavalta lääkäriltä. Lupa kirjataan potilasasiakirjoihin, ja haalarin käytön tarvetta arvioidaan aina kolmen kuukauden välein.

Asukkaalle itselleenkään ei varmasti ole mukavaa olla ­yltä päältä eritteissä ulosteella sotketussa ympäristössä, kuten tuhrivalle asukkaalle usein käy.

Ympärivuorokautisen tehostetun hoidon paikoissa laitos- ja hoitoapulaiset on otettu pois ryhmäkodeista. Hoitajat tekevät töitä minimimitoituksella, jota hallitus uhkaa vielä pienentää.

En voi hyväksyä HS:n jutussa ollutta professori Jaakko Valvanteen kommenttia ”ammatillisesta laiskuudesta”. Tämä jos mikä on hoitajien työn aliarvioimista. Yövuorossa hoitaja voi joutua valvomaan kahta ryhmäkotia, eikä yöllinen säännöllinen vessatus aina onnistu. Hygienia­haalari on käytössä vain muutamilla asukkailla hyvin perustellusti ja vain yöaikaan.

Sinikka Vepsä

sairaanhoitaja, terveydenhoitaja

Helsinki