HYVÄ VELI -VERKOSTOISSA ON PALJON PAHAA

 

Hämmästyin suuresti tänään TV 1 uutisia seuratessani .  Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske

on päätynyt olla nostamatta syytettä Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläistä kohtaan.  Samalla pääsevät pälkähästä Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas, varatoimitusjohtaja Timo Ritokallio ja Finnairin entinen puheenjohtaja Christoffer Taxell.  Lahjuksen tunnusmerkit eivät täyty ?
Mika Vehviläinen myi 273 neliön suuruisen asuntonsa eläkevakuutusyhtiö Ilmariselle 1.8 miljoonalla eurolla. Puolestaan Ilmarinen taas vuokrasi asunnon Finnairin kautta työsuhdeasunnoksi Vehviläiselle . Vehviläisellä on vielä kauppakirjan mukaan tähän myymäänsä asuntoon etuosto-oikeus, mikäli eläkevakuutusyhtiö jostain syystä haluaisikin myydä asunnon Mika Vehviläisen asuessa siinä. (Yle uutiset/ Kotimaa 10.9.12). Kun asuntokaupat tehtiin, niin samana päivänä Ilmarinen lähti osakkaaksi Nordic Global Airlines –lentorahtiyhtiöön.  Mikäli en väärin muista , asunnon vuokra on 800€ kuukaudessa.  Tämä 800€ jäi mieleeni siitä, että 20-vuotiaat kaksostyttäreni asuvat itse vapailta markkinoilta hankkimissaan 52 neliön kaksiossa Vantaalla Simonkylässä ja Helsingin Suurmetsässä 74 neliön kolmiossa . Toinen poikakaverinsa ja toinen opiskelukaverinsa kanssa ja molemmat maksavat asunnoistaan 800 € /kk.  Mistä ihmeestä saa noin edullisia työsuhdeasuntoja kuin Finnairilta ?  Ei ainakaan Helsingin Kaupungilta.  Voisiko Taxell (rkp) räätälöidä pienipalkkaisille hoitotyöntekijöillekin tällaisia asuntoetuja?

Onneksi edes valtion omistajaohjauksesta vastaava kehitysministeri Heidi Hautala (vihr.) pitää Vehviläisen asuntokauppaa moitittavana. Avoimuutta ja läpinäkyvyyttä ja eettisiä pelisääntöjä todella tarvitaan valtion omistamien yritysten johtajien palkitsemisohjeisiin ja lisäeläkkeisiin ja irtisanomissopimuksiin. Hyvä  ettei Vehviläinen  saanut syytettä, näin hän välttyi 1,5 miljoonan euron kultaiselta kädenpuristukselta kun hänet olisi erotettu virastaan! Käsittämätöntä.

Tämän päivän IS kertoo Nuorisosäätiön jakaneen 150 000 euroa vaalitukea vuosina 1998-2009. Rahoista hyötyivät keskustalaiset poliitikot, heidän tukiyhdistyksensä ja puolueensa. Nuorisösäätiön tarkoitus on ymmärtääkseni tukea nuoria ja etenkin nuorten asumista. Hyvä veli- verkostoa tämäkin.

Millaisen kuvan nuoret saavat yllä olevista esimerkeistä  ?

10.9.2012 Sinikka Vepsä

Kommentit

Jätä kommentti