Nuorisoa ei voi ulkoistaa

Eilen olin tapaamassa eläkeläisiä ja tänään illalla Tapulin nuorisotalolla eli Nutalla seuraamassa nuorison vaalipaneelia. Mielenkiintoisia ja tärkeitä tapaamisia molemmat.

Eniten keskustelua herätti nuorissa nuorisotalon ulkoistaminen jollekin järjestölle, yritykselle tms. Itsestänikin tuo ajatus tuntuu perin kummalliselta. Ulkoistamisen myötä nuorille tutuiksi käyneet nuoriso-ohjaajat todennäköisesti “ulkoistetaan” eli siirretään työhön muihin nuoristotaloihin tms. Ketään ei irtisanota, mutta se ei nuoria paljoakaan lohduta. Paikalla kuultiin koskettava nuoren naisen puheenvuoro, miten NUTA oli tuttuine ohjaajineen ollut hänelle tärkeä paikka ala-asteen 3-luokkalaisesta aina 18-vuotiaaksi asti. Luottamuksellisia välejä nuoriin ei rakenneta hetkessä.

Helsinki hakee säästöjä aivan vääristä asioista. Nuorissa on tulevaisuus, heihin pitää panostaa ja heitä pitää kuunnella. Miten jonkun Urheiluseuran, esimerkiksi viime keväänä kuvioissa mainitun Puistolan Urheilijoiden, kapasiteetti ja ammattitaito pystyisi vastaamaan nykyisten koulutettujen nuoriso-ohjaajien ammattitaitoa? Tapulin nuorisotalo on auki 4-5 päivänä viikossa ja joka toinen lauantaikin. Pystyisikö Urheiluseura samaan?
Urheiluseurat pyörivät paljolti samojen vapaaehtoistyöntekijöiden eli tiettyjen, harvojen vanhempien varassa (joihin itsekin kuuluin yli kymmenen vuotta).

Seurassa voi olla muutama palkattu työntekijä, mutta suurin osa valmentajista työskentelee vapaaehtoistyön pohjalta. Muutamia valmennuskursseja he ovat saattaneet käydä. Nämä kurssit eivät vastaa nuoriso-ohjaajan koulutusta. Palvelujen ulkoistaminen ei pitemmän päälle tule useinkaan yhtään halvemmaksi. Ensimmäinen tarjous voi olla huomattavastikin edullisempi, mutta jatkossa kustannukset kohoavat. NUTA, urheiluseurat ja erilaiset muutkin järjestöt voivat tehdä yhteistyötä keskenään ja se olisikin toivottavaa, mutta nuorisotyö kuuluu mielestäni kunnan peruspalveluihin.

Tapulissa on vielä toistaiseksi NUTA ja toivottavasti se säilyykin tuttuine ohjaajineen. Puistolasta Nurkan Nuorisotalo lakkautettiin jo vuonna 2002. Nyt Puistolan nuoret voivat kolmena iltana viikossa kokoontua Puistolan ala-asteen alakerran entisen päiväkodin luokkahuoneen kaltaisessa tilassa, jossa on paikalla yksi nuoriso-ohjaaja ja ainakin aiemmin oli myös vapaaehtoisia vanhempia. Entisen Nurkan nuorisotilat sijaitsivat monitoimitilassa, jossa toimii toistaiseksi Nurkan ala-aste, leikkipuisto ja kirjasto. Nykyinen tila on todella ankea verrattuna entiseen ja toiminta minimaalista. Ei ihme, että nuoriso hengailee Heikinlaakson Nesteen nurkilla ja kauppojen tuulikaapeissa. Kilpailuttaminen ja ulkoistaminen on nyt kovassa kurssissa, mutta EI NUORISOA VOI ULKOISTAA.

Kommentit

Jätä kommentti