Säästötalkoot uhkaavat vanhustenhoitoa

Ennen vaaleja saimme lukea kirjoituksia surkeasta vanhustenhoidon tilanteesta. Nyt on vielä surullisempaa lukea hallituksen normienpurkutalkoista innostuneiden ehdotuksia siitä, miten vanhustenhoidon henkilöstömitoituksia ja koulutusvaatimuksia voitaisiin laskea.

Ulla-Maija Laiho (HS Mielipide 3. 7.) on oikeassa: palveluasumista on syytä järjestää uudelleen, mutta ei henkilöstön kustannuksella.

Palveluasumisen tiukan SAS-seulan läpäisevät vain todella huonokuntoiset ja paljon hoitoa vaativat ikäihmiset. He eivät enää selviä kotonaan kotihoidon turvin. Fyysisesti huonokuntoisen, monisairaan ja monesti muistisairaan vanhuksen hoidossa tarvitaan koulutettua, mieluiten vanhustenhoitoon erikoistunutta henkilökuntaa.

Haluan oikaista kansalaisten ja päättäjienkin käsitystä 0,5 hoitajan henkilöstömitoituksesta. 14 muistisairaan asukkaan ryhmäkodissa tämä mitoitus tarkoittaa kolmea hoitajaa aamussa ja kahta illassa. Yksi hoitaja valvoo kahta ryhmäkotia öisin.

Kun tehdään kolmivuorotyötä, osa on vapaapäivän tai loman vietossa. Asukkaissa on useita nosturilla nostettavia ja syötettäviä. He kaikki tarvitsevat runsaasti ohjausta ja apua kaikissa päivittäisissä toiminnoissaan.

Yksikön yhteinen laitoshuoltaja huolehtii huoneiden siivouksesta kerran viikossa. Kaikista muista kodinomaisista töistä huolehtivat hoitajat. Asukkaiden toimintakykyä hyödynnetään ja ylläpidetään kaikissa toimissa, joissa se on mahdollista.

Muistisairaudet tuovat asukkaille usein erilaisia käytösoireita, ja etenkin iltavuorot kahden hoitajan mitoituksella ovat vauhdikkaita. En keksi, miten henkilökuntaa voisi hyvälläkään työnsuunnittelulla vähentää ryhmäkodista tai palveluasumisesta vielä 0,4 hoitajaan, kuten hallitus on kaavaillut hyvästä hoidosta tinkimättä.

Hoiva-avustajia ottaisin mielelläni avuksi nykyiseen mitoitukseen, mutta ammattitaitoisista lähi- ja sairaanhoitajista ei ole varaa tinkiä yhtään enempää.

Sinikka Vepsä
osastonhoitaja, Helsinki

Helsingin Sanomat

Kommentit (4)
Kommentoinnin

Helsingin Sanomat

Kommentit (4)
Kommentoinnin

Kommentit

  1. Hei Sinikka olen myös Puistolan SDP:n jäsen ja aikoinaan luottamus mies kiinteistö alalla. Jouduin sairas eläkkeelle reuman vuoksi 1994. Paljon on Mailma muuttunut nyt olen ihmetellyt että otetaan omais hoidosta pois minunkin vaimoni on omais hoitaja nivelet ja leikatut lonkat ja selkä vika myös kyynärtaipeet koukussa ei leikattu oma pukeminen ja peseytyminen huonoa. Mekin haluaisimme säilyttää Malmin kentän. Ollaan sinun tukenasi olis hyvä päästä sinne katsomaan paikan päällä päätöksen tekoa.

    1. Hei Jukka, kiitos viestistäsi ja anteeksi vastaukseni viivästyminen. Mukava kuulla, että olet Puistolan demareiden jäsen. Nykyisen hallituksen toimet ihmetyttävät ja etenkin se, että säästöjä haetaan nyt kaikkein heikommilta. Omaishoitajien työtä pitäisi tukea paljon nykyistä enemmän. He tekevät todella tärkeää työtä ja säästävät yhteiskunnan rahoja. Pohjois-Helsingin omaisihoidon keskus sijaitsee Syystien Monipuolisen Palvelukeskuksen yhteydessä, olettehan tietosia siitä ? Siellä järjestetään erilaisia tapahtumia ja retkiä omaishoitajille ja hoidettaville ja sieltä saa neuvontaa yms.
      Toimivan Malmin kentän hävittämisessä ei ole mitään järkeä. Korvaavan kentän rakentamiseen tarvitaan n 100 miljoonaa euroa ja saastuneelle suoperäiselle maalle ei saa edullisia asuntoja. Malmin lentokentän toiminnasta vain 20% on niin kutsuttua hupilentämistä. Liikennelentäminen lisääntyy jatkuvasti ja Malmi on Helsinki-Vantaan kentän jälkeen Suomen toiseksi vilkkain kenttä. Olen huomenna 17.4 Malmin markkinoilla demareiden teltalla, jos näet viestini ja pääsette markkinoille niin tule vetämään minua hihasta. Olisi mukava tavata ja keskustella kasvokkain vielä. kiitos tuestanne. Olen mukana HOK-Elanto vaaleissa numerolla 110. Äänestys on 18.4-29.4.2016. Hyvää viikonloppua ! Terveisin Sinikka Vepsä

Jätä kommentti