SAMMUTTAKAA LÄHTIESSÄNNE KAIKKI VALOT

Mielipidekirjoitukseni julkaistiin 24.2.2021 Koillis-Helsingin Lähitiedossa. Helsinkiin tarvitaan lisää tuettua palveluasumista sekä kodinomaisia, pieniä ryhmäkoteja yksin asuville muistisairaille. Kotihoitoon tarvitaan lisää hoitajia sekä hoiva-avustajia. Hoiva-avustajat olisivat lisäkäsinä kotihoidossa ja he voisivat ulkoiluttaa ikäihmisiä. Tähän ei tällä hetkellä todellakaan kotihoidon hoitajien resurssit riitä.

Luin äsken mielipidekirjoituksen, kuinka eettinen stressi uuvuttaa kotisairaalan sairaanhoitajan työssä. Täysin samankaltaisen reaktion olen kokenut kotihoidossa keikkailevana sairaanhoitajana. Päivittäin hoitajalla on keskimäärin 10-16 käyntiä klo 7.30-14.30 tai klo 15.30-21.00 välillä. Asiakkaat ovat pääsääntöisesti muistisairaita ikäihmisiä. Suurin osa heistä asuu yksin. Sijaisille jo osoitteiden etsiminen aiheuttaa kiirettä ja stressiä. Myöhässä olo lyhentää käyntiaikaa asiakkaan luona. Ahdistavinta on kohdata ihmisten yksinäisyys ja masennus, jota koronapandemia on pahentanut entisestään. Asiakkaiden keskustelun tarve tarve on suuri. 20 minuutissa pitää avustaa aamutoimissa, lääkkeiden, aamupalan annossa.

Ahdistavinta on kun moni asiakas pyytää jo aamusta hoitajan lähtiessä sammuttamaan valot. Asiakas hakeutuu takaisin sänkyyn. Harva jaksaa enää seurata televisiota tai radiota. Osalla niitä ei edes ole.  Pyyntö sammuttaa valot toistuu joka käynnillä. Monissa kodeissa näkyy vähävaraisuus. Jääkaapissa on samoja valmisruokia viikosta toiseen. Liikkumattomuus ja alavireinen mieliala ei lisää ruokahalua. Asiakkaiden lihaskunto on olematonta. Sängystä ylös pääsy ja rollaattorin avulla liikkuminen kysyy voimia.

Hoitajaa oven sulkeminen ja jatkuva kiire ahdistaa.  Oma vanhuus mietityttää väkisinkin. Haluanko itse viettää vanhuuttani sängyssä päivästä toiseen? Kotihoidossa työntekijöiden tarve on suuri ja sijaisia on vaikea saada. Harva jaksaa tätä työtä. Autolla ajaminen, pyöräily tai käveleminen on haastavaa lumimyrskyssä, pakkasessa ja vesisateessa. Ruokataukoa ei monesti ehdi pitää. Eväsleivän syö häthätää autossa tai kävellessä seuraavaan paikkaan. Wc-käynnillä on poikettava lähimmälle huoltoasemalle.

Ihmiset haluavat asua kotonaan mantraa toistetaan päättäjien taholta. Onko edellä kuvattu vanhuus sitä, mitä haluamme itsellemme tai omaisillemme? Tarvitaan kiireesti lisää tuettua palveluasumista ja kodinomaisia ryhmäkoteja. Näin ikäihmiset ja myös hoitajat jaksaisivat paremmin.

Sinikka Vepsä, sairaanhoitaja, Puistola
Helsingin kaupunginvaltuutettu (sd)

Kommentit

Jätä kommentti