Viisi senttiä

10.3.2012 tarjosin allaolevaa mielipidettäni  HS:ien mielipidesivulle, sitä ei julkaistu.

Lämmin kiitos HS:n urheilutoimituksen esimiehelle Ari Pusalle artikkelista (HS 3.3.2012), jossa todettiin, että kovia kokeneet sotaveteraanimme eivät vaadi mitään ja ovat todella vähään tyytyväisiä. Monesti tähän on syynä heidän korkea ikänsä sekä moninaiset fyysiset ja psyykkiset vaivat ja sairaudet, joihin vaikuttaa heidän rankka “työrupeamansa” isänmaatamme puolustaessa.

Meidän muiden onkin vaadittava heidän puolestaan huomattavasti enemmän kuin veteraanin toivoma viisi senttiä palstatilaa HS:ssa. Yhteiskuntamme pitää tarjota parempaa hoitoa kuin päivittäinen kotiin kiireessä tuotu ateria ja kerran viikossa tapahtuva sairaanhoitajan käynti. Osa vanhuksista ei edes pääse ulos hissittömästä talosta. Sukulaisten, tuttavien ja vapaaehtoisten pienetkin teot ovat tärkeitä vanhuksille. Kunnallisen kotihoidon resurssit ovat Helsingissä aivan liian vähäiset. Koulutetut hoitajat nääntyvät valtavan työtaakan alla ja hakeutuvat muualle. Yhtenä iltana klo 16-22 välillä hoitajalla voi olla jopa 19 iltakäyntiä matkoineen. Käytössä ei ole edes riittävästi autoja. Hoitajat polkevat talvellakin välimatkat pyörällä. Kilometrikorvaukset maksetaan auton käytöstä, mutta kaikilla hoitajilla ei ole varaa omaan autoon. Osa käynneistä on “nopeita” silmätippojen, lääkkeiden antoa, mutta osa sisältää aterian lämmityksen, iltapesut, vaipanvaihdot ja sänkyyn avustamisen. Käyntiin on aikaa 30-45min. Ensimmäinen iltakäynti voi olla jo klo 16. Vanhus haluaisi seurustella, mutta aika on lyhyt. Tämä on ahdistavaa niin asiakkaille kuin hoitajille. Yöpöydälle klo 16.30 jätetty voileipä ja mehulasi eivät kovin pitkälle pidä nälkää.

Veteraaniliiton mukaan (HS 3.3.12) suurin osa veteraaneista haluaa elää kotonaan. Meidän pitää tarjota heille myös mahdollisuus palvelutaloasumiseen heidän sitä halutessaan. Seurasimme TV:stä ryhmäkotimme vanhusten kanssa presidentti Sauli Niinistön virkaanastujaispuhetta. Puhe oli ylevä ja tavoitteet korkealla. Kansakunnan oikeudentunto jäi mieleeni yhtenä teemana. Sitä oikeudentuntoa tarvitsemme elossa olevien veteraaniemme, kaikkien vanhusten ja vammaisten hyvän kotihoidon turvaamiseksi.

Sinikka Vepsä, Helsinki

 

Kommentit

Jätä kommentti