YKSIN ASUVALLE MUISTISAIRAALLE IHMISELLE OMA KOTI EI OLE AINA SE PARAS PAIKKA ASUA

Muistisairaudet lisääntyvät ja ihmiset elävät yhä vanhemmiksi. Tämä on hankala yhtälö, joka on ollut tiedossa jo kauan. Sen ei pitäisi olla mikään yllätys päättäjille.

Kuitenkin vanhustenhoidon karu todellisuus nousee otsikoihin säännöllisesti. Asiakkaan tuntevan kotihoidon tiimin ja lähiomaisten lausunnot muistisairaan ikäihmisen kotona selviämisestä eivät riitä . Sijoitus- ja arviointi tiimi tekee lausuntojen perusteella päätöksen hoitopaikasta. Asiakkaan omaa mielipidettä ja tahtoa tulee kunnioittaa, mutta muistisairas ihminen on valitettavasti usein itse kykenemätön arvioimaan omaa tilaansa.

Muistisairaiden ryhmäkotipaikkoja tarvitaan lisää. Karkailevalle, muistisairaalle löytyy ympärivuorokautinen hoitopaikka nopeasti. Hoitopaikka pitää löytyä myös ikäihmiselle, joka ei muista syödä esille laitettua ateriaa tai osaa painaa turvaranneketta.

Tyhjiä toimistotiloja on muutettu opiskelija-asunnoiksi. Niitä voisi muuttaa myös ryhmäkodeiksi. Ammattitaitoisia hoitajia löytyy tällä hetkellä, sillä hoitoalan työttömyys on lisääntynyt sosiaali- ja terveydenhuollon säästötoimien myötä.

Kotihoito on edullisempaa kuin laitoshoito, mutta inhimillistä, arvokasta vanhuutta ei voi mitata rahassa. Säästökohteita pitää etsiä muualta kuin muistisairaiden ikäihmisten hoidosta.

Sinikka Vepsä, sairaanhoitaja, terveydenhoitaja
 

Tykkää

Kommentoi

Kommentit

Jätä kommentti