Yksintyöskentely ja kiire kysyvät kotihoitajilta voimia

Mielipidekirjoitukseni Helsingin Sanomissa 20.01.2018

Kotihoito on vaikeuksissa kaikkialalla pääkaupunkiseudulla

Kaupunkisivujen jutussa (HS 9.1.) pahoiteltiin sitä, kun kotihoidon asiakas­lista oli löytynyt jalkakäytävältä Helsingin Lauttasaaressa. Tietoturvan perehdytyskoulutusta luvattiin lisätä.

Tietoturvan perehdytyksestä ei ole apua siihen, että 12–18 ­iltakäyntiä matkoineen on yksinkertaisesti liikaa niin vakituisille hoitajille kuin keikkatyötä tekevillekin.

Hoitaja liikkuu yksin reppu selässä. Hänellä käsissään iso avainnippu ja asiakaslista, jonka avulla on löydettävä tuntemattomien ihmisten koteihin. Pimenevässä illassa osoitteita voi olla vaikea tihrustaa paperista, ja välillä pitää kysyä tietä vastaantulevilta koiranulkoiluttajilta. Kiire ja huoli puristavat rintaa. Hoitaja on jo myöhässä listalla seuraavana olevasta paikasta, sillä edellinen käynti oli vienyt enemmän aikaa kuin oli arvioitu.

Kotihoidon työolot ovat ongelmallisia. Yksin työskentely, sääolosuhteet sekä sosiaalisten tilojen käyttömahdollisuuden puute työvuorossa asettavat omat haasteensa.

Kotihoito on vaikeuksissa kaikkialla pääkaupunkiseudulla. Hoitajien vaihtuvuus on suurta. Tiedonkulussa on ongelmia. Kaikki tämä vaikeuttaa asiakkaiden hoitoa. Työmäärät ovat yksinkertaisesti kohtuuttomia.

Lisähaasteita hoitajille tuottaa vaatimus naputtaa käyntitiedot pienellä älypuhelimella asiakkaan luona. Jo mahdollisuus käyttää taulutietokonetta helpottaisi työtä

Sote-budjetissa Helsingin kotihoitoon on luvattu lisää rahaa. Sitä todellakin tarvitaan hoitohenkilökunnan lisäämiseksi. Sovitut tehtävät pitää pystyä hoitamaan kunnolla.

Keikkailin pari vuotta sitten yhden viikonlopun Lauttasaaren tuulisilla kaduilla. Tuolloin tuuli oli tempaista asiakaslistan kädestäni. Jos lista olisi kadonnut, olisin toki ilmoittanut siitä tiimin työkavereille. Kadonnutta listaa voi olla vaikea löytää pimeässä illassa.

Sinikka Vepsä

sairaanhoitaja, kaupunginvaltuutettu (sd), Helsinki