YKSITYISISSÄ TERVEYSPALVELUISSA RAHASTETAAN

Perttu Kauppinen kirjoitti (HS Merkintöjä 8.9) aivan oikein tärkeästä asiasta. Julkisesti tuotettuina palveluina terveydenhuolto, päivähoito, vanhustenhoito ja nykyisin täysin riittämätön kunnallisesti järjestetty työterveyshuolto koetaan esteeksi kilpailulle.
Yksityiset palveluiden tuottajat valtaavat alaa ympäri Suomea muun muassa rakennuttamalla kuntiin palvelutaloja ja hoitokoteja. Suuret lääkäriasemaketjut ostavat haltuunsa pieniä yksityisiä lääkäriasemia . Yksityinen terveysliiketoiminta laati vastuullisen toiminnan periaatteet maineensa kohottamiseksi ( HS Talous 6.6).
Lääkäriliitto tietenkin hehkuttaa yksityisten lääkäriasemaketjujen paremmuutta. Kuka nyt riutuvia terveyskeskuksia haluaisi kehittää ja tukea ?

Kela korvaa yrityksille työterveyshuollon kustannuksista sairaanhoitokulujen osalta noin 50% ja ennaltaehkäisevästä työterveyshuollosta noin 60%. Yritys voi vähentää jäljelle jäävät kulut veroista. Mielestäni tämä on erittäin suurta yhteiskunnallista tukea. Olen työskennellyt aiemmin yli 20 vuotta työterveyshoitajana, suurimman osan ajasta kahden eri yksityisen lääkäriasemaketjun palveluksessa. Jokaisesta terveydenhoitajan ja lääkärin puhelusta laskutetaan . Laboratorio- ja röntgentutkimuksia määrätään herkästi, koska nämä tuottavat hyvin . Asiakas on tyytyväinen ja kokee olonsa turvalliseksi, kun häntä tutkitaan ja hoidetaan huolella.
Iso osa tutkimuksista on turhia. Kyse on rahastuksesta. Töihin etsitään markkinointihenkisiä työterveyshoitajia.
Hakeuduin pois työterveyshuollosta, koska en kokenut ammatikseni markkinointia ja myyntiä vaan terveyden- ja sairaanhoidon. Yrityksille pyritään kauppaamaan yhä laajempaa työterveyshuoltoa , erilaisia terveystarkastuspaketteja ja niin edelleen.
Kela ei korvaa ihan kaikkea yrityksille. Työterveyshuoltokuluille on olemassa tietty katto suhteutettuna yrityksen henkilökuntamäärään. Erikoislääkäritasoisesta hoidosta korvataan työterveyslääkärin lähetteellä konsultaatiokäynnit.
Verovähennyksinä kulut kuitenkin menevät läpi. Kyse on merkittävistä summista ja isosta porsaanreiästä.
Peruspalveluiden yksityistämisessä kannattaa olla erittäin varovainen.

Sinikka Vepsä, terveydenhoitaja, sdp –varavaltuutettu, Helsinki

Hyvin toimiva työterveyshuolto on tärkeä tämän päivän rankassa työelämässä. Suhteettomalle rahastukselle on pantava stoppi. Kunnallista työterveyshuoltoa ja terveysasemien toimintaa kannattaa kehittää.

Kommentit

Jätä kommentti