Yksityisten terveyspalveluiden käytöstä ei synny säästöjä

Yksityisten terveyspalveluiden lisääntyminen nykyisestään ei tuo Suomelle säästöjä kuten Jari Luukka (Hs 15.8.) totesikin . Yksityiset palveluiden tuottajat valtaavat alaa lääkäriasematoiminnan lisäksi rakennuttamalla kuntiin palvelutaloja ja hoitokoteja. Näitä tarvitaan, mutta onko oikein, että veroja kierretään ja voitot kotiutetaan muualle kuin Suomeen ?

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty näytti mallia veronkierrosta yksityisen terveyspalvelutuottajan avulla. Onneksi lainsäädäntöä on tässä suhteessa 2010 muutettu kikkailun vaikeuttamiseksi, mutta vielä siinä on parannettavaa. Työterveyshuoltopalvelut ovat muun lääkäriasematoiminnan ja vanhustenhoito palveluiden ohella oiva rahasampo yksityisille terveyspalveluiden tuottajille. Nuoret, vastavalmistuneet lääkärit hakeutuvat Terveyspalvelut Oy:n entisen Attendon välityksellä työterveyslääkäreiksi yksityisille lääkäriasemille. Flunssapoliklinikan pito ei ole vaikeaa vastavalmistuneelle lääkärille ja hyvä tulotaso on taattu.

Hyvin järjestetty ja toimiva työterveyshuolto on tärkeä etenkin kun eläkeikää suunnitellaan nostettavan. Pääpaino pitäisi olla kuitenkin ennaltaehkäisevässä työterveyshuollossa ja työstä johtuvien haittojen ja sairauksien ehkäisemisessä. Työterveyshuollon pitäisi keskittyä enemmän työhyvinvointiin ja työssä jaksamisen ongelmiin. Yksityisillä lääkäriasemaketjuilla pääpaino on flunssapotilaiden hoidossa. Laboratorio- ja röntgentutkimuksia määrätään monesti aivan turhaan. Flunssan hoidoksi riittää lepo ja lämmin juotava. Tutkimuksia tarvitaan ainoastaan sairauden pitkittyessä. Asiakasyritys saa maksamistaan työterveyshuoltopalveluista korvausta Kelalta ja vähentää jäljelle jäävät kulut verotuksessaan. Mielestäni tämä on merkittävää yhteiskunnallista tukea, josta loppupeleissä hyötyy eniten yksityinen terveyspalveluiden tuottaja . Tämän kaltainen toiminta tulee yhteiskunnallemme kalliiksi eikä sitä tule mahdollistaa eikä ainakaan lisätä voimaan tulevan SOTE uudistuksen myötä.

Sinikka Vepsä, terveydenhoitaja
Ps toimin työterveyshoitajana 20 myös yksityisellä lääkäriasemaketjulla ja tiedän millaisesta rahastuksesta on kyse.

Arjen asiantuntijana ehdolla eduskuntavaaliehdokkaaksi jäsenäänestyksessä numerolla 45

Kommentit

Jätä kommentti