Sinikka Vepsä

Blogi

Säästötalkoot uhkaavat vanhustenhoitoa

Ennen vaaleja saimme lukea kirjoituksia surkeasta vanhustenhoidon tilanteesta. Nyt on vielä surullisempaa lukea hallituksen normienpurkutalkoista innostuneiden ehdotuksia siitä, miten vanhustenhoidon henkilöstömitoituksia ja koulutusvaatimuksia voitaisiin laskea.

Ulla-Maija Laiho (HS Mielipide 3. 7.) on oikeassa: palveluasumista on syytä järjestää uudelleen, mutta ei henkilöstön kustannuksella.

Palveluasumisen tiukan SAS-seulan läpäisevät vain todella huonokuntoiset ja paljon hoitoa vaativat ikäihmiset. He eivät enää selviä kotonaan kotihoidon turvin. Fyysisesti huonokuntoisen, monisairaan ja monesti muistisairaan vanhuksen hoidossa tarvitaan koulutettua, mieluiten vanhustenhoitoon erikoistunutta henkilökuntaa.

Haluan oikaista kansalaisten ja päättäjienkin käsitystä 0,5 hoitajan henkilöstömitoituksesta. 14 muistisairaan asukkaan ryhmäkodissa tämä mitoitus tarkoittaa kolmea hoitajaa aamussa ja kahta illassa. Yksi hoitaja valvoo kahta ryhmäkotia öisin.

Kun tehdään kolmivuorotyötä, osa on vapaapäivän tai loman vietossa. Asukkaissa on useita nosturilla nostettavia ja syötettäviä. He kaikki tarvitsevat runsaasti ohjausta ja apua kaikissa päivittäisissä toiminnoissaan.

Yksikön yhteinen laitoshuoltaja huolehtii huoneiden siivouksesta kerran viikossa. Kaikista muista kodinomaisista töistä huolehtivat hoitajat. Asukkaiden toimintakykyä hyödynnetään ja ylläpidetään kaikissa toimissa, joissa se on mahdollista.

Muistisairaudet tuovat asukkaille usein erilaisia käytösoireita, ja etenkin iltavuorot kahden hoitajan mitoituksella ovat vauhdikkaita. En keksi, miten henkilökuntaa voisi hyvälläkään työnsuunnittelulla vähentää ryhmäkodista tai palveluasumisesta vielä 0,4 hoitajaan, kuten hallitus on kaavaillut hyvästä hoidosta tinkimättä.

Hoiva-avustajia ottaisin mielelläni avuksi nykyiseen mitoitukseen, mutta ammattitaitoisista lähi- ja sairaanhoitajista ei ole varaa tinkiä yhtään enempää.

Sinikka Vepsä
osastonhoitaja, Helsinki

Helsingin Sanomat

Kommentit (4)
Kommentoinnin

Helsingin Sanomat

Kommentit (4)
Kommentoinnin